Nieuwe behandeling segmentale vitiligo

31 januari 2013
logo_SNIP

Patiënten gezocht voor onderzoek naar nieuwe behandelingsmethode

Het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) doet onderzoek naar de effectiviteit van een nieuwe vorm van pigmentceltransplantatie bij vitiligo. Daarvoor worden patiënten gezocht met een segmentale vorm van vitiligo. Bij deze vorm van vitiligo komen de witte plekken voor aan één zijde van het lichaam, meestal in het gezicht, maar ook wel daar buiten.

Bent u:
• ouder dan 18 jaar?
• en heeft u bovengenoemde witte plekken aan één kant op uw buik, rug, armen of benen?
• en zijn deze vlekken het afgelopen jaar niet behandeld maar ook niet groter geworden?
• en wilt u graag een mogelijk definitieve behandeling voor die plekken?
Dan bent u misschien geschikt voor dit onderzoek.

Achtergrond van het onderzoek
Verschillende chirurgische transplantatiemethoden zijn ontwikkeld om pigmentcellen vanuit de normaal gepigmenteerde huid van de patiënt over te brengen naar de witte vlekken waar de pigmentcellen ontbreken. Daar kunnen deze pigmentcellen zich verspreiden, zodat er weer een normale huidskleur kan ontstaan.
ReCell is een nieuwe vorm van huidtransplantatie. Hierbij wordt een stukje normaal gepigmenteerde huid van de heup weggenomen, waarna de huidcellen inclusief de pigmentcellen in een oplossing gebracht worden. Deze celvloeistof wordt vervolgens overgebracht naar een witte plek waarvan de bovenlaag met een laser is verwijderd. De wond geneest binnen 2 weken en na enkele maanden kan de pigmentatie dan geleidelijk terugkomen. Dit type transplantatie wordt, onder meer in België, al uitgevoerd.

Wat houdt het onderzoek voor u in?
Allereerst wordt gekeken of u witte plekken heeft die geschikt zijn voor het onderzoek. Dit moet 1 grote witte plek zijn of 4 kleinere witte plekken van minstens 3 bij 3 cm. De plekken moeten zich bevinden op de buik, de rug of bovenarmen of –benen. Voor de behandeling zullen deze 4 proefgebieden worden afgetekend, waarna elk proefgebied een andere behandeling krijgt. In totaal kost het onderzoek u 4 extra bezoeken.

Mogelijke voordelen
Wij hopen met dit onderzoek meer kennis te verkrijgen over deze vrij nieuwe behandeltechniek voor uw aandoening. Tegelijkertijd kunt u hiervan voordeel hebben omdat er repigmentatie (normale huidskleur) kan ontstaan in de behandelde plekken. U zult geen behandeling mislopen door deelname aan het onderzoek. Als de behandeltechniek effectief blijkt te zijn zal nog een zelfde ReCell behandeling volgen voor (een deel van de) resterende afwijkingen. ReCell is op dit moment toegestaan voor gebruik in Europa en verkrijgbaar in Nederland.

Heeft u interesse deel te nemen aan het onderzoek en wilt u meer informatie over het onderzoek, neem dan contact op met mevrouw. drs. L. Komen (arts-onderzoeker), via e-mail:  l.komen@amc.nl, of telefoon: 020.566.7192 of 020.566.6955

 

Reacties - 3 Reacties