Komt u naar de ledendag op 1 oktober en heeft u een donkere huidskleur met witte vlekken? Dan kunt u meedoen aan een waardevol onderzoek naar nieuwe technologie om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te voorspellen.

Het gaat om een nieuw en ultramodern diagnoseapparaat, uitgevonden door het ontwikkelbedrijf Diagnoptics en verder ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Diagnoptics bemant op 1 oktober een stand op de informatiemarkt van Vitiligo.nl en zoekt dan testpersonen met een donkere huidskleur en witte vitiligovlekken. Niet dat deze mensen een hoger risico op diabetes of hart- en vaatziekten lopen, want dat is beslist niet zo. Het gaat uitsluitend om onderzoek naar de werking van het apparaat op een donkere huidskleur.

Werking op lichte en donkere huid
Vast staat al dat de AGE-Reader het heel goed doet bij mensen met een lichte huidskleur. In 12 seconden meet het apparaat de concentratie van versuikerde eiwitten in de huid, die AGE’s worden genoemd: advanced glycation endproducts. De aanwezige hoeveelheid AGE’s geeft een indicatie voor het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten. Echter, de AGE-Reader lijkt minder goed te werken bij een donker huidtype. Onderzocht wordt nu hoe dit komt. Dat kan onder meer door te kijken of een witte plek op een donkere huid wél de juiste informatie doorgeeft. Daarom zoekt Diagnoptics mensen met die zeldzame combinatie met een donkere huid én witte vitiligovlekken. De onderzoekers komen er speciaal voor naar de ledendag van Vitiligo.nl. Daar kan het onderzoekje ter plekke gedaan worden. Het kost weinig tijd: u hoeft alleen maar uw arm op het apparaat te leggen (zie foto). Daarmee kunt u bijdragen aan waardevol onderzoek.

Ledendag met informatiemarkt
De informatiemarkt is tijdens de ledendag te bezoeken in de foyer. U vindt daar ook stands van Eurocept (apparatuur voor lichttherapie), U-Consultancy (huidtherapeuten) en de Academie voor PMU (permanente make-up of medische tatoeage). De ledendag is op zondag 1 oktober in NH Hotel Sparrenhorst in Nunspeet. Het hotel zorgt voor een shuttle-bus van en naar het station. Er is ook voldoende parkeergelegenheid.

Meer informatie over het programma van de ledendag en aanmelden (gratis)