Behandelmethoden

Vitiligo is niet te genezen, omdat de oorzaak onbekend is. Er zijn wel verschillende behandelmethoden die het pigmentverlies tegengaan of de pigmentaanmaak stimuleren. Het effect van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Laat je goed informeren door een arts. Lees ook onze tips over contact met je arts.

UVB-lichttherapie

Op dit moment is UVB-lichttherapie voor vitiligopatiënten de meest effectieve behandelmethode. Bij een groot deel van de patiënten die zich gedurende één jaar twee keer per week lichttherapie volgen, komt het pigment grotendeels terug. Het ultraviolette licht (uv-licht) in de gesloten lichtcabine stimuleert de aanmaak van pigment. De tijd die de patiënt in de lichtcabine doorbrengt–meestal enkele secondes- wordt geleidelijk verhoogd om verbranding te voorkomen. UVB-lichttherapie kan de vitiligo ook verergeren. Maak daarom een weloverwogen keuze in samenspraak met een specialist. De UVB-lichttherapie betekent een flinke belasting voor patiënten. Zij moeten dan twee keer per week naar het ziekenhuis komen. Lichttherapie thuis volgen is ook mogelijk, maar sommige ziekenhuizen hebben dit liever niet. Lees over de voor- en nadelen en de ervaring van een patiënt.

Corticosteroïdhoudende zalf

Zalf met corticosteroïden wordt vaak voorgeschreven tegen huidaandoeningen. Deze zalf onderdrukt ontstekingen en infecties. Bij vitiligopatiënten kan dit middel soms de uitbreiding van de vlekken voorkomen. Directe invloed op de pigmentcellen heeft het niet. Regelmatig kiezen specialisten voor een combinatie van corticosteroïdenzalf en UVB-lichttherapie. Nadeel is dat corticosteroïdenzalf op de lange termijn schadelijke bijwerkingen heeft. Zo kan de huid bijvoorbeeld dun worden.

Ontstekingsremmende tacrolimuszalf

Tacrolimuszalf bevat geen corticosteroïden en heeft daarom minder schadelijke bijwerkingen. De zalf werkt ontstekingsremmend en houdt de afbraak van pigment tegen. Uit recent onderzoek blijkt dat tacrolimuszalf een goede aanvulling is op UVB-lichttherapie.Tracolimuszalf werkt vooral goed bij vitiligo in het gelaat. Hoewel deze zalf niet speciaal voor vitiligo is ontwikkeld en dus ook niet geldt als officiële behandelmethode tegen vitiligo, wordt deze wel als zodanig voorgeschreven.

Pigmenttransplantatie

Bij pigmenttransplantatie halen specialisten stukken gepigmenteerde huid weg en plaatsen deze op de vitiligohuid. Deze methode is alleen geschikt voor patiënten met een stabiele vorm van vitiligo. Voor alle transplantatie methoden wordt altijd eerst een proeftransplantatie gedaan. Er mogen door de transplantatie namelijk geen witte vlekken ontstaan op de gepigmenteerde huid wanneer hier een stukje huid wordt weggenomen, het Koebner fenomeen. Er zijn verschillende transplantatiemethoden.

Depigmentatietherapie

Depigmentatietherapie is alleen bedoeld voor patiënten met de diagnose vitiligo universalis. Patiënten met deze vorm van vitiligo hebben nauwelijks (<10%) nog gepigmenteerde huid. De behandeling is erop gericht het resterende pigment te verwijderen. Dit kan door middel van zogenaamde ‘bleekcrèmes’ of met een laserhandeling.