Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Behandelmethoden

Vitiligo is niet te genezen, omdat de oorzaak onbekend is. Er zijn wel verschillende behandelmethoden die het pigmentverlies tegengaan of de pigmentaanmaak stimuleren. Het effect van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Laat je goed informeren door een arts. Lees ook onze tips over contact met je arts.

UVB-lichttherapie

Op dit moment is UVB-lichttherapie voor vitiligopatiënten de meest effectieve behandelmethode. Bij een groot deel van de patiënten die zich gedurende één jaar twee keer per week lichttherapie volgen, komt het pigment grotendeels terug. Het ultraviolette licht (uv-licht) in de gesloten lichtcabine stimuleert de aanmaak van pigment. De tijd die de patiënt in de lichtcabine doorbrengt–meestal enkele secondes- wordt geleidelijk verhoogd om verbranding te voorkomen. UVB-lichttherapie kan de vitiligo ook verergeren. Maak daarom een weloverwogen keuze in samenspraak met een specialist. De UVB-lichttherapie betekent een flinke belasting voor patiënten. Zij moeten dan twee keer per week naar het ziekenhuis komen. Lichttherapie thuis volgen is ook mogelijk, maar sommige ziekenhuizen hebben dit liever niet. Lees over de voor- en nadelen en de ervaring van een patiënt.

Corticosteroïdhoudende zalf

Zalf met corticosteroïden wordt vaak voorgeschreven tegen huidaandoeningen. Deze zalf onderdrukt ontstekingen en infecties. Bij vitiligopatiënten kan dit middel soms de uitbreiding van de vlekken voorkomen. Directe invloed op de pigmentcellen heeft het niet. Regelmatig kiezen specialisten voor een combinatie van corticosteroïdenzalf en UVB-lichttherapie. Nadeel is dat corticosteroïdenzalf op de lange termijn schadelijke bijwerkingen heeft. Zo kan de huid bijvoorbeeld dun worden.

Een voorbeeld van een corticosteroïdhoudende zalf is: Elocon.

Ontstekingsremmende tacrolimuszalf

Tacrolimuszalf bevat geen corticosteroïden en heeft daarom minder schadelijke bijwerkingen. De zalf werkt ontstekingsremmend en houdt de afbraak van pigment tegen. Uit recent onderzoek blijkt dat tacrolimuszalf een goede aanvulling is op UVB-lichttherapie.Tracolimuszalf werkt vooral goed bij vitiligo in het gelaat. Hoewel deze zalf niet speciaal voor vitiligo is ontwikkeld en dus ook niet geldt als officiële behandelmethode tegen vitiligo, wordt deze wel als zodanig voorgeschreven.

Een voorbeeld van een tacrolimuszalf is: Protopic.

Pigmenttransplantatie

Bij pigmenttransplantatie halen specialisten stukken gepigmenteerde huid weg en plaatsen deze op de vitiligohuid. Deze methode is alleen geschikt voor patiënten met een stabiele vorm van vitiligo. Voor alle transplantatie methoden wordt altijd eerst een proeftransplantatie gedaan. Er mogen door de transplantatie namelijk geen witte vlekken ontstaan op de gepigmenteerde huid wanneer hier een stukje huid wordt weggenomen, het Koebner fenomeen. Er zijn verschillende transplantatiemethoden.

  • Minigrafting-methode
    Bij de minigrafting-methode worden kleine rondjes gepigmenteerde huid weggehaald. In de vitiligovlek worden ronde gaatjes geboord, waarin de gezonde rondjes huid worden geplaatst. In de vitiligovlek ontstaan zo kleine pigmenteilandjes die, met behulp van UVB-lichttherapie naar elkaar toegroeien.
  • Split skin grafting-methode
    Voor het behandelen van grotere vitiligovlekken is de split skin grafting-methode beter geschikt. Gepigmenteerde huid op bil of bovenbeen wordt weggehaald en op de vitiligovlek geplaatst. De vitiligovlek wordt eerst behandeld, zodat de getransplanteerde huid zich op deze plek makkelijk hecht. De transplantatie gebeurt poliklinisch.
  • Blaardak transplantatie
    Bij een blaardak transplantatie maken artsen een kunstmatige trekblaar op de gepigmenteerde huid. De blaardak transplanteren zij vervolgens naar een gedeelte met voorbehandelde ongepigmenteerde huid. Deze behandeling is vooral geschikt voor kleine oppervlakten.
  • De Gentse methode
    Bij deze methode schaven artsen een stukje gepigmenteerde huid af. Aan deze gepigmenteerde huidcellen voegen ze een vloeistof en hyaluronzuur toe. Vervolgens halen ze met een laser ongepigmenteerde huid weg. Op deze plaats brengen ze de gepigmenteerde huidcellen met hyaluronzuur aan, zodat ze zich gaan hechten.

Depigmentatietherapie

Depigmentatietherapie is alleen bedoeld voor patiënten met de diagnose vitiligo universalis. Patiënten met deze vorm van vitiligo hebben nauwelijks (<10%) nog gepigmenteerde huid. De behandeling is erop gericht het resterende pigment te verwijderen. Dit kan door middel van zogenaamde ‘bleekcrèmes’ of met een laserhandeling.

Camouflage

Er zijn verschillende manieren om vitiligo te camoufleren of te verhullen. Mensen die van nature een lichte huid hebben, kunnen beter uit de zon blijven. Zo voorkomen ze dat hun gepigmenteerde huid in de zomer donkerder wordt en blijft het contrast met de vitiligovlekken minimaal. Daarnaast kunnen vitiligopatiënten make-up gebruiken om te camoufleren.

nl_NL