Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Apeldoorns Stadsblad 18 juni 2019

Apeldoorns Stadsblad

Carola Kipp-Broekman (62) uit Apeldoorn heeft sinds 1985 vitiligo. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Witte vlekken door huidstoornis:

Carola vraagt aandacht voor vitiligo

di 18 jun 2019, 8:36

Apeldoorn – Naar schatting 240.000 Nederlanders lijden aan vitiligo. Een huidstoornis waarbij het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. Hierdoor ontstaan witte plekken die op heel het lichaam kunnen voorkomen. Carola Kipp-Broekman (62) uit Apeldoorn heeft sinds 1985 vitiligo. In het kader van de aanstaande Wereld Vitiligodag op 25 juni doet zij graag haar verhaal. “Om begrip te creëren en mensen de ogen te openen.”

Door Bert Nijenhuis

Haar broer had al vitiligo, dus Carola gaat ervan uit dat de aandoening in haar geval genetisch is bepaald. “Zeker weet ik dat het is getriggerd door een desensibilisatiekuur. Een allergietest, waarbij ik met verschillende stoffen ben ingeënt. Dat leidde tot witte vlekken op mijn huid. Eerst werd nog gedacht aan een schimmelinfectie, maar daar bleek het niets mee van doen te hebben.”

Nadat de diagnose vitiligo was gesteld, kwam Carola in een medische molen terecht. “In de hoop pigment terug te krijgen, ben ik eerst behandeld met UVA- en UVB-straling. Vervolgens heb ik een huidtransplantatie ondergaan. Daarbij worden huiddeeltjes met pigment in de  vlekken getransplanteerd.

Dit sloeg aanvankelijk aan, maar naar verloop van tijd verdween de bruine huid weer.”

Hoewel ze open blijft staan voor nieuwe behandelmethodes, heeft Carola besloten haar huidaandoening vooral te accepteren. “Je gaat er niet dood aan. Desondanks is wel eens moeilijk, vooral in de zomer. Als ik korte mouwen draag, weet ik dat mensen naar me kijken. Kinderen vragen er eerder naar. Vroeger vertelde ik wel eens dat ik hetzelfde had als Michael Jackson, ook een vitiligo-patiënt. Dat deed het erg goed! Op vakantie trek ik het me allemaal minder aan. Daar is het wel weer ontzettend belangrijk de witte huid in te smeren met de hoogste factor zonnebrandcrème, anders verbrand je levend.”

Carola zegt veel steun te krijgen van haar man en kinderen, die haar adviseren zich nergens iets van aan te trekken. “Maar toen mijn dochter trouwde in de zomer, heb ik toch een zogenoemde spraytan cabine bezocht. De kleur die je daar krijgt, was je er binnen een paar dagen weer af. Verder word je heel creatief in je kledingkeuze.” Naast de familie zegt Carola veel support te krijgen van belangenorganisatie Vitiligo.nl. “Het is fijn dat je niet de enige blijkt te zijn en de ledendagen deel je ervaringen. Zo heb ik ontdekt dat mensen met vitiligo meer kans hebben op een schildklierafwijking, die ik ook heb. Ook diabetes komt vaker voor. Een positief effect is dat de aandoening niet alleen pigmentcellen maar ook huidkankercellen afbreekt.”

Acceptatie, Carola benadrukt nogmaals dat het daar uiteindelijk om gaat. “Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow heeft wat dat betreft veel betekent door haar vitiligo niet te camoufleren. Als ik zelf een steentje kan bijdragen door er in het openbaar of in de media over te vertellen, zal ik me niet laten weerhouden.”

nl_NL