Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Wat is vitiligo?

Het is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen (2 %).
Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Vitiligo varieert in grootte en in vorm. De grens van de vlekken op de huid kan duidelijk zichtbaar zijn, doordat er een donkere rand omheen zit die de vitiligovlek van de gepigmenteerde huid scheidt. Dit is niet bij alle patiënten het geval.
Vitiligo is niet besmettelijk.

De vlekken kunnen in principe op het hele lichaam zitten. Meestal zijn de vlekken symmetrisch (vitiligo vulgaris).
In andere gevallen komen de vlekken uitsluitend voor op bepaalde gebieden van het lichaam (vitiligo segmentalis).

De meest voorkomende plaatsen waar vlekken komen, zijn:

  • gezicht (rondom mond, neus, ogen)
  • handen en voeten
  • oksels
  • rondom geslachtsdelen en anus
  • op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën

Als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden. Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor niet te voorspellen. Bij de meeste patiënten wordt vitiligo steeds erger, afgewisseld door momenten waarop zij minder last hebben. Het komt voor dat vitiligovlekken gedeeltelijk verdwijnen door blootstelling aan de zon. In het gezicht, op handen en geslachtsdelen en in het haar gebeurt dit zelden. Er zijn uitlokkende factoren.

Informatief boek als welkomstgeschenk
Meer lezen over vitiligo? In 2014 is een nieuw standaardwerk  over vitiligo verschenen in de serie Spreekuur Thuis: ‘Leven met vitiligo’. Geschreven door dermatoloog en pigmentspecialist dr. Wietze van der Veen, die in acht hoofdstukken ingaat op de verschillende vormen van vitiligo, behandelmethoden, ziektelast, bijkomende ziekten en nieuwe ontwikkelingen. ‘Wat te doen met de zon?’ is een hoofdstuk met praktische tips. Verder staan in dit boek elf persoonlijke interviews met patiënten die openhartig vertellen over hun ervaringen met deze huidaandoening.

Het boek (100 bladzijden) is helaas niet neer te koop. Maar als je lid wordt van Vitiligo.nl krijg je het boek, ter waarde van  € 18,95 , gratis als welkomstgeschenk. Het lidmaatschap van Vitiligo.nl kost je € 26,–  per jaar. Behalve het boek, krijg je dan ook vier keer per jaar het glossy magazine Spotlight! over vitiligo. En last but not least: je steunt met je bijdrage het onderzoek naar vitiligo.
Meteen lid worden