Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Tieners en vitiligo

Wie als tiener vitiligovlekken krijgt, kan daar behoorlijk onzeker van worden. Er zijn behandelmogelijkheden, maar vaak duurt het lang voordat er resultaat wordt geboekt, en dat is zelfs niet gegarandeerd.

Vooral in de zomer kunnen de vlekken zo opvallen, dat de jeugd soms opmerkingen gaat maken tijdens gymnastieklessen of in het zwembad.

Herken je dit en heb je er last van? Dan heb je vast iets aan onderstaande tips.

  • Kijk op de website www.faceitvoorjongeren.nl. Hier vind je een online hulpprogramma gericht op jongeren, wat je thuis op je eigen tijd kunt volgen. Via het forum op die site kun je in contact komen met andere jongeren met zichtbare aandoeningen.
  • Houd een spreekbeurt over vitiligo, om je klas uitleg te geven over de vlekken. De ervaring leert dat het pesten snel vermindert als klasgenoten begrijpen wat het voor vlekken zijn. Je verhaal zal indruk maken. Op de website van Vitiligo.nl kun je gratis een spreekbeurtpakket aanvragen.
  • Word lid van de vereniging Vitiligo.nl, die mensen – ook jongeren  – met vitiligo bij elkaar brengt. De vereniging organiseert minimaal één keer per jaar een ledendag waar de jeugdleden elkaar kunnen ontmoeten. Je leert dus andere scholieren met vitiligo kennen en na de ledendag houden die vaak contact met elkaar via Facebook en Whatsapp. Als lid van Vitiligo.nl ontvang je ook vier keer per jaar het ledenblad Spotlight!, met o.m. actuele informatie en een jeugdrubriek. Het lidmaatschap van Vitiligo.nl kost 28 euro per jaar (per 2022) en dit bedrag is bij sommige zorgverzekeraars te declareren (vergoedingen zorgverzekeraars).
  • Maak een afdrukken van het informatiekaartje, het kidsboekje, dat Vitiligo.nl een paar jaar geleden aan alle leden cadeau heeft gedaan. Hier vind je de pdf. Met dit kaartje op zak kun je snel en duidelijk uitleg geven over vitiligo aan mensen die ernaar vragen.
  • Sommige plekken kun je wellicht camoufleren, bijvoorbeeld met make-up (je gezicht) of met zelfbruiners. In de Spotlight! staan regelmatig tips voor camouflage. Of ga voor persoonlijk advies naar een huidtherapeut of een medisch schoonheidsspecialist.
  • Word lid van de besloten Facebook-groep van Vitiligo.nl, waar mensen met vitiligo ervaringen uitwisselen.
  • Misschien is een vakantiekamp van stichting De Ster  iets voor jou? Deze vakantieweken zijn erop gericht om in een leuke week jongeren weerbaar te maken en hun zelfvertrouwen te vergroten. Lees het artikel dat hierover in Spotlight! nr 1 van 2018 stond.
  • In ernstige gevallen: vraag de huisarts om hulp of om een verwijzing voor psychologische hulp.

nl_NL