Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Tips voor ouders

Kinderen en jongeren kunnen soms psychosociale problemen ontwikkelen door onzekerheid over hun uiterlijk. Die kans is nog groter als ze te maken krijgen met pesten. Ze kunnen daardoor een negatief zelfbeeld krijgen, hun zelfvertrouwen kwijtraken, bang worden voor het sociale leven en zich terugtrekken.

Wat kun je als ouders doen als je dit merkt bij je kind? Help hem of haar bij de acceptatie van de vitiligo. Onderstaande tips kunnen daarbij van nut zijn.

  • Laat uw kind een spreekbeurt houden over vitiligo, om de klas uitleg te geven over de vlekken. De ervaring leert dat het pesten snel vermindert als kinderen begrijpen wat het voor vlekken zijn. Vraag een gratis spreekbeurtpakket aan bij Vitiligo.nl.
  • Meld uw kind aan bij de vereniging Vitiligo.nl, die (ouders van) kinderen met vitiligo bij elkaar brengt. De vereniging organiseert minimaal één keer per jaar een ledendag waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en een gericht programma volgen om hun zelfvertrouwen te versterken. De kinderen hebben ook plezier op zo’n dag en houden vaak daarna nog contact met elkaar via de sociale media. Als lid van Vitiligo.nl ontvang je vier keer per jaar het ledenblad Spotlight!, met o.m. een jeugdrubriek en regelmatig actuele informatie voor ouders. Het lidmaatschap van Vitiligo.nl kost 28 euro per jaar (vanaf 2022) en dit bedrag is bij sommige zorgverzekeraars  te declareren.
  • Maak voor uw kind een of meer afdrukken van het informatiekaartje, het kidsboekje, dat Vitiligo.nl een paar jaar geleden aan alle leden cadeau heeft gedaan. Hier vindt u de pdf. Hiermee kan uw kind snel en goed aan mensen uitleggen wat het heeft.
  • Word lid van de besloten Facebook-groep Vitiligo.nl, waar mensen met vitiligo en ouders van kinderen met vitiligo ervaringen uitwisselen.
  • Is uw kind al wat ouder, help hem of haar dan eventueel met camouflagetips. Dat kan met gewone make-up of een zelfbruiner, waarover regelmatig tips staan in het ledenblad Spotlight!, maar u kunt ook persoonlijk advies vragen aan een huidtherapeut, die de juiste camouflageproducten en –kleuren kent. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden een consult bij een medisch schoonheidsspecialist of een huidtherapeut.
  • Denk eens aan een vakantiekamp van stichting De Ster . Deze vakantieweken zijn erop gericht om in een leuke week kinderen weerbaar te maken en hun zelfvertrouwen te vergroten. Lees het artikel dat hierover in Spotlight! nr 1 van 2018 stond
  • In ernstige gevallen: vraag de huisarts om hulp of om een verwijzing voor psychologische hulp. Eventueel: de school aanspreken op het pestbeleid.
nl_NL