Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Belichten: hoe vaak moet dat eigenlijk?

Het blijkt voor het eindresultaat van een lichtbehandeling weinig verschil te maken of je vitiligovlekken twee of drie keer per week belicht. 

Vroeger was twee keer per week lichttherapie met UVB-licht nog het uitgangspunt bij mensen met vitiligo. Inmiddels is  dat drie keer per week geworden. Dat is mogelijk omdat veel mensen tegenwoordig lichtapparatuur thuis hebben en niet meer steeds naar het ziekenhuis hoeven te komen. Maar heeft drie keer per week belichten ook meer effect? Dat is onderzocht door arts-onderzoeker Sanne UItentuis bij de SNIP, het Instituut voor Pigmentstoornissen in Amsterdam.

Wel eerder repigmentatie
Uitentuis bekeek hoe de patiënten zelf de resultaten na afloop van de behandeling beoordeelden, toen en nu, en constateerde dat er geen verschil was in het eindresultaat. Wel is er iets veranderd in de behandeling: tegenwoordig krijgen patiënten nu standaard het advies bepaalde zalven (fluticason en tacrolimus) te gebruiken in combinatie met de belichting. Volgens de SNIP komt de repigmentatie nu iets eerder op gang dan vroeger en daarom wordt vastgehouden aan drie keer per week (thuis) belichten in combinatie met zalven.

Het onderzoek is gedaan onder vijftig deelnemers en dat zijn te weinig mensen om tot een wetenschappelijk verantwoorde conclusie te komen. Daarvoor is een grotere studie onder meer mensen nodig.
Bron: Spotlight nr 3, 2018, het ledenblad van Vitiligo.nl