Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Tweeling Betty en Hanna in Libelle

Betty en Hanna staan eind deze week in weekblad Libelle: een eeneiïge tweeling van wie de één vitiligo heeft en de ander niet. Betty en Hanna vertellen hun verhaal in nummer 32, die vrijdag 21 juli in de winkels ligt. Abonnees krijgen het nummer al op donderdag op de deurmat.

Leden van Vitiligo.nl kennen Betty Sijtsma en Hanna van Splunter waarschijnlijk nog wel, want ze stonden vorig jaar op de cover van de Spotlight. De tweeling, van wie Betty lid is van Vitiligo.nl, is inmiddels 72 jaar. Betty en Hanna zijn een voorbeeld van het grote mysterie van vitiligo. Niemand weet waarom vitiligo zich bij de ene zus wel en bij de andere zus niet openbaart, terwijl het een genetisch bepaalde aandoening is en een eeneiïge tweeling exact dezelfde genen heeft. In Spotlight nr 1 van 2016 vertelde dermatoloog Marcel Bekkenk dat er op zijn minst 30 genen betrokken zijn bij vitiligo. ‘We begrijpen vitiligo steeds beter’, zei hij toen. ‘Maar waarom wordt in sommige families maar één persoon getroffen? En waarom soms maar één helft van een eeneiïge tweeling? Wat is het zetje geweest om pigment te gaan verliezen? Dat weten we niet.’

Deze keer vertellen Betty en Hanna hun verhaal in een reportage in de Libelle, samen met twee andere tweelingkoppels. De reportage is gemaakt door freelance journalist Lisa Becker en er staat een nieuwe, mooie fotoserie bij.

nl_NL