Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

De Andijker 16 oktober 2019

HANNIE PANKRAS HEEFT DE AANDOENING VITILIGO

Hannie heeft vitiligo. “Gelukkig ben ik veel meer dan mijn huidaandoening!” Foto en tekst: OdB

“Natuurlijk zei ik ja toen jullie vroegen of ik mee wilde werken aan een interview over vitiligo. Maar zelf vind ik het niet zo bijzonder,” begint Hannie Pankras haar verhaal. “Vitiligo is een huidaandoening waarbij pigmentcellen verdwijnen. Dat zijn de cellen die kleur geven aan je huid. Zo ontstaan de melk witte vlekken op de huid.”

Vitiligo kan op elke leeftijd beginnen. Het komt voor bij mannen en bij vrouwen. Tijdens hormonale momenten zoals de puberteit, zwangerschap of de overgang kan het zomaar opeens beginnen of verergeren. Het is een erfelijke aandoening, het zit dus in de genen en is niet besmettelijk.

Hannies verhaal
“Ik was een jonge puber toen ik vlekken kreeg op mijn knieën. De dokters wisten niet wat het was. Precies in die tijd verhuisde ik ook nog eens van een klein dorp naar een grote stad. Dat te samen maakte dat ik best een lastige puberteit doormaakte,” vertelt Hannie. “Later wist ik wel wat het was en heb ik wel wat actie ondernomen in de hoop dat het zou helpen. Lichttherapie bijvoorbeeld. Maar ik had er geen baat bij.” Omdat vitiligo een huidaandoening is ging Hannie regelmatig voor controles en advies naar de dermatoloog. “Daar zag ik in de wachtkamer mensen zag met allerlei jeukende en ontstekende aandoeningen aan de huid. Dan bofte ik toch maar,” lacht ze. “Vitiligo doen geen pijn, het jeukt niet en het ontsteekt niet. Maar het gaat ook nooit over!”

Zwangerschap
“Tijdens mijn zwangerschappen gierden de hormonen door mijn lijf. Dat kon ik duidelijk merken aan de vitiligo, er kwamen steeds meer vlekken bij. De meeste zitten op mijn lijf, verder heb ik vlekken op mijn knieën en ellenbogen. Enige tijd geleden ervaarde ik een soort ‘inwendige kriebel’ vlak onder mijn lip, een aankondiging die ik inmiddels herken. Daar zit sinds kort dan ook een witte vlek.”

Leven met vitiligo
Wie vitiligo heeft moet daar rekening mee houden. Het vraagt om een aantal aanpassingen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld de juiste zonbescherming. Soms willen mensen de vitiligo hebben (bijvoorbeeld in het gezicht) de vlekken camoufleren. Er zijn ook mensen die willen weten bij wie ze terecht kunnen voor hulp, omdat ze er wel erg veel moeite mee hebben. Iedereen ervaart het anders.
Hannie: “Misschien is het mijn West Friese mentaliteit, maar ik zeg maar steeds: Ik heb vlekken, maar hebben we niet allemaal wel iets?”

Nieuwe ontwikkelingen
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de wit geworden huid van vitiligo patiënten geïmplanteerd kan worden bij mensen met huidkanker. Zo gebruiken ze de aandoening van de één om de ziekte bij de ander op te lossen. “Onderzoek is goed, want des te meer we erover weten, des te beter we mensen met de aandoening kunnen helpen en begeleiden.”

Heeft u vitiligo en/of wilt u er meer over weten?
Meer informatie vindt u op www.vitiligo.nl

nl_NL