Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Diversiteit in schoonheid

De Britse fotograaf Brock Elbank maakte een omvangrijke serie portretten van mensen met vitiligo. Daarmee wil hij laten zien dat schoonheid vele vormen kent. 

De Volkskrant (VK) publiceerde een overzicht van 25 portretten van Elbank onder de kop ‘Diversiteit in schoonheid’. Volgens VK is Elbank jaren bezig geweest met dit project. Via sociale media vond hij zijn modellen. Na publicatie van de eerste foto’s kreeg zijn project bekendheid en meldden zich meer mensen met vitiligo. Ze kwamen allemaal naar zijn studio aan huis. In die huiselijke sfeer zag hij kans de vitiligo-patiënten op hun gemak te stellen, zodat ze zich durfden te laten portretteren. Voor veel van hen was het overwinning om de vlekken openlijk te laten zien. ‘Sommigen durfden al jaren het huis niet uit zonder een dikke laag make-up’, vertelt Elbank in de Volkskrant.

Padminie
Met dit project zou Elbank willen aantonen dat Hollywood en glossy magazines ons opzadelen met een veel te beperkte definitie van schoonheid. Er is juist veel diversiteit in schoonheid. Onder de vele mensen die hij portretteerde, is ook Padminie Gajadhar uit Amersfoort, die lid is van Vitligo.nl en ook opvallende vitiligovlekken in het gezicht heeft.Of eigenlijk zijn de donkere vlekken in haar gezicht de laatste resten van haar eigen huidskleur, verder is haar gezicht wit geworden. ‘Ik ben in vijftien jaar tijd veranderd van een bruine Hindoestaanse in een blanke vrouw’, vertelde Padminie vorig jaar in dagblad AD. Daar vertelde ze ook wat dat met haar zelfvertrouwen deed. Tegenwoordig kan Padminie beter tegen opmerkingen over haar uiterlijk, en ze voelt zich ambassadeur van onze organisatie. Daar is Vitiligo.nl dan weer trots op!

Ook het televisieprogramma Shownieuws besteedde aandacht aan de fotoreportage van Elbank. Daarin geeft de fotograaf zelf commentaar en ook de Nederlandse Cecilia Zevenhek komt aan het woord. Bekijk het item vanaf resttijd 16.33.