Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Figuurtjes spotten

Is het een konijn? Rent er een hondje achter een bal aan? En zie ik daar Popeye niet?
In Nederland hebben naar schatting 240.000 mensen vitiligo. De meeste specialisten vermoeden dat de huidstoornis ontstaat door een fout in het afweersysteem: het lichaam valt de eigen pigmentcellen aan. Zo ontstaan er witte plekken die in grootte en vorm verschillen. Ze kunnen op heel het lichaam voorkomen, of op een deel ervan; en ook haren die op witte plekken groeien worden vaak wit. 

Sommige mensen kiezen er hun zichtbare plekken te verbergen, omdat die hen onzeker maakt. Maar niet iedereen kiest voor aanpassen. Anderen lukt het te zijn wie ze zijn, (juist) dankzij de witte plekken. Ze laten hun vitiligo zien. Vraag ze ernaar en ze vertellen erover. Een enkeling haalt nog meer uit zijn of haar witte vlekken: dan zie je opeens wolken of eilanden. Hartjes of vlinders. Alleen of met vrienden zoeken ze verder. Ze pakken een pen en geven vorm aan hun gevonden creatie.

Kort voor jaarlijkse Wereld Vitiligodag op 25 juni selecteerde Vitiligo.nl de opvallendste en grappigste figuren en voegde die samen. Het resultaat is deze collage, die de vereniging online verspreidde en die ook kort werd vertoond in een uitzending van Hart van Nederland. In het septembernummer 2020 prijkt Lilian Slump met haar Nijntje op de cover, elders in het magazine vertellende verschillende mensen over het figuurtje dat zij deelden.  
Het septembernummer 2020 verschijnt eind week 39.

nl_NL