Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Het Kompas Hardinxveld-Giessendam 7 juni 2019

Artikel Hardinxveldse Nienke van 14 jaar

H’VELD-G’DAM De Hardinxveldse Nienke van 14 jaar is binnenkort te zien op de fotokaarten die vereniging Vitiligo.nl uitgeeft vanwege Wereld Vitiligodag op dinsdag 25 juni. Met deze fraaie fotokaarten vraagt Vitiligo.nl aandacht voor de pigmentaandoening.Steeds vaker zoeken rolmodellen de schijnwerpers op. Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow is hier een beroemd voorbeeld van.
In ons land laten ook Leo (64), Sharista (28) en Nienke (14) zich niet tegenhouden. Op de fotokaarten tonen ze niet alleen hun vitiligo, maar ook vertellen ze vol trots hun verhaal. Nienke had al jong vitiligo. Ze probeerde vanaf haar negende lichttherapie uit, toen de huidaandoening stabiliseerde: dit was het moment dat ze ermee mocht starten. Op die manier hoopte het verloren pigment terug te krijgen. ,,Dat deed ik twee keer per week en gelukkig thuis, wat veel reistijd scheelde. Vooral in mijn gezicht kwam daarna veel pigment terug. Op mijn armen en benen in mindere mate.” De behandeling bracht helaas niet waar Nienke op hoopte. ,,De huid onder mijn oksels verbrandde, wat pijn deed. Bovendien vroegen al die lichtbehandelingen veel tijd en aandacht. Ik zette een streep onder mijn zoektocht: witte vlekken of niet, dit is wie ik ben! Ik merk dat veel mensen mijn vlekken niet eens meer zien. Ze horen bij mij.”

De nuchtere Nienke hield er op de lagere school nog een spreekbeurt over haar vitiligo. Op de middelbare school accepteerden medeleerlingen haar meteen zoals ze is. ,,En ga ik zwemmen of sporten, dan draag ik korte kleding. Het enige waaraan ik extra aandacht besteed, is me heel goed insmeren tegen de zon. Die voorbereiding heb ik nodig.”

nl_NL