In een podcast die deze week online is gegaan, vertelt ons bestuurslid Cathelijn Bax-Luijten openhartig over haar ervaringen met vitiligo.

Cathelijn (32) werkte mee aan een podcast in de serie Het kan je buurman zijn, waarvoor radiomakers Zegert van der Linde en Martine van der Spek elke maand in gesprek gaan met een ‘heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal’. Ze vertelt hoe ze als tiener haar eerste vlekje ontdekte en hoe de dermatoloog uiteindelijk zei: ‘Dit is vitligo, moet je mee leren leven, rot voor je’. En hoeveel impact het toen op haar had. ‘Ik verstopte mezelf. Al was het 40 graden buiten, ik liep in een lange broek. Gym was een hel, want je moest je omkleden…verschrikkelijk.’

‘Omgekeerd wasbeertje’
Vandaag de dag gaat het beter met Cathelijn. De witte vlekken rond haar ogen (‘ik ben net een omgekeerd wasbeertje’) verbergt ze met make-up, en daar voelt ze zich beter bij. Ze vertelt hoe ze er langzaam maar zeker wat relaxter mee om leerde gaan. Beluister de hele podcast van ongeveer 15 minuten. Cathelijn heeft hieraan meegedaan om meer bekendheid te geven aan vitiligo.

Beluister de hele podcast met Cathelijn (ongeveer 15 minuten).

De podcast Het kan je buurman zijn is ook te beluisteren via Spotify en iTunes.