Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Professionalisering Viltiligo.nl

Eerder dit jaar werkte voorzitter Paul Monteiro mee aan een onderzoek van Iris Kalkhoven, student aan de Erasmus School of Health Policy & Management in Rotterdam. Inmiddels heeft zij met succes haar masterscriptie Turning Patients Into Professionals: An Explanatory Research About the Effects of Professionalizing Patient Organizations verdedigd.

In haar studie toont Kalkhoven het belang aan van het professionaliseren van patiëntenorganisaties. Vrij vertaald schrijft ze onder andere dat patiënten in ons huidige zorgsysteem consumenten zijn geworden.
Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen beslissingen. De overheid delegeert namelijk meer verantwoordelijkheden aan de mensen en aan de samenleving. Zorgverleners richten zich op de medische aspecten van patiënten en patiëntenorganisaties kunnen zich richten op hun kwaliteit van leven. Door te professionaliseren kunnen de organisaties hun patiënten beter bereiken en hen beter informeren. Ze kunnen studies sponsoren en op een zeer hoog niveau voor hen opkomen.

Paul Monteiro durft te concluderen dat Vitiligo.nl het zeker niet slecht doet, zeker als je beseft dat we als organisatie volledig afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers! Na het zaaien gaan we nu oogsten: Vitiligo.nl wordt steeds meer betrokken in onderzoekstrajecten en -projecten.
De resultaten van mondiale richtlijnen en van verschillende (klinische en experimentele) onderzoeken delen we graag met jou.