Protopic is een zalf die vaak wordt voorgeschreven bij vitiligo. Wat is het en hoe effectief is het?

Deze vraag, die in onze besloten Facebook-groep vaak wordt gesteld, heeft de redactie van het ledenmagazine Spotlight! voorgelegd aan onze adviseur, dermatoloog en pigmentspecialist dr. Wietze van der Veen. In het voorjaarsnummer van Spotlight! gaat hij er dieper op in. Hij geeft aan dat de zalf het beste werkt in combinatie met zonlicht. De beste resultaten zijn te behalen in het gezicht. Opmerkelijk genoeg reageren de witte plekken op handen nauwelijks op Protopic.

Pigmentcellen herstellen traag
De zalf moet  worden voorgeschreven door een dermatoloog, die het beste kan beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Hij bekijkt dan of de te behandelen plekken nog wel enige pigmentcel-activiteit vertonen. Want als dat er niet meer is, zal de zalf ook geen effect hebben. Verder zul je geduld moeten hebben en de zalf minimaal drie maanden moeten gebruiken – meestal nog iets langer. Pigmentcellen herstellen zich namelijk heel traag.

Meer hierover lees je in het blad Spotlight! dat op 23 maart in een geheel vernieuwde layout en 24 pagina’s dik bij de leden van Vitiligo.nl op de mat is gevallen. Nog geen lid? Meld je dan snel aan. Voor slechts €26 per jaar steun je het onderzoek naar vitiligo en krijg je vier keer per jaar het actuele ledenmagazine.