Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Gebruik en effect van Protopic

Protopic is een zalf die vaak wordt voorgeschreven bij vitiligo. Wat is het, hoe gebruik je het en hoe effectief is het?

Deze vragen, die in onze besloten Facebook-groep vaak wordt gesteld, heeft Vitiligo.nl voorgelegd aan onze adviseur, dermatoloog en pigmentspecialist dr. Wietze van der Veen. Hij benadrukt dat het succes van een therapie met Protopic niet kan worden gegarandeerd. ‘Het hangt van veel factoren af, zoals grootte, aantal en locatie van de te behandelen vitiligoplekken’, zegt hij.

Hoe werkt het?
Protopic-zalf versterkt het gunstige effect van zonlicht, en dus ook van lichttherapie. Het meeste succes wordt geboekt in het gezicht. Behandeling met een zalf zoals Protopic is alleen geschikt voor iemand die beperkt vitiligovlekken heeft en met name in het gezicht. De ervaring leert dat witte vlekken op handen nauwelijks reageren op Protopic. Maar ook met je gezicht zul je geduld moeten hebben en de zalf minimaal drie maanden moeten gebruiken – meestal nog iets langer. Pigmentcellen herstellen zich namelijk heel traag.

Wanneer smeren?
Protopic-zalf moet je ’s avonds voor het naar bed gaan aanbrengen. Dit brengt mensen nogal eens in verwarring, omdat de zalf juist het effect van zonlicht moet versterken. Maar dr. Van der Veen verklaart dat het belangrijk is de zalf echt ’s avonds op te brengen, omdat het medicament dan goed kan intrekken in de huid. Dat gebeurt in de nacht en daarna kan de patiënt gewoon zijn gezicht wassen. Overdag is het zonlicht gunstig voor eventueel herstel van het pigment, maar let op: blijf je langer in de zon, bijvoorbeeld op het strand, dan is het nodig om een zonnebrandmiddel te gebruiken om niet te verbranden. Neem dan NIET een heel hoge beschermingsfactor, want dan krijgen de plekken geen kans meer om te repigmenteren. Een SPF van 20 of 30 is ruim voldoende. Het is belangrijker om elke twee uur opnieuw te smeren, dan een hoge SPF te nemen. Dit is ook van belang, omdat onlangs uit onderzoek bleek dat de SPF die op de flesjes staat, niet altijd klopt. Met regelmatig smeren ben je veilig, ook al omdat zonnebrandcrème ‘slijt’ op de huid.

Op voorschrift
Protopic-zalf is niet te koop in de winkel, het moet  worden voorgeschreven door een dermatoloog, die het beste kan beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Hij bekijkt dan of de te behandelen plekken nog wel enige pigmentcel-activiteit vertonen. Want als dat er niet meer is, zal de zalf ook geen effect hebben.

In het maartnummer van het ledenblad Spotlight! stond een artikel over Protopic. Nog geen lid? Meld je dan snel aan. Voor slechts €26 per jaar steun je het onderzoek naar vitiligo en krijg je vier keer per jaar het actuele ledenmagazine.