Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Coronavirus en vitiligo

Vragen over het corona virus (COVID-19) en vitiligo: wat betekent dat voor mij?

Logisch dat iedereen zich zorgen maakt en al snel komt de vraag: ben ik nu extra gevoelig voor het virus?

Vitiligo is een auto-immuun aandoening van de huid, dat betekent dat (een deel van) het afweersysteem niet goed werkt. Het immuunsysteem is er om je te beschermen tegen micro-organismes (bacteriën en virussen), maar ook tegen kanker. Mensen met vitiligo hebben vaak al genetisch de aanleg om anders te reageren met hun immuunsysteem. Bij vitiligo resulteert dit in de afweer tegen pigmentvormende cellen (melanocyten), terwijl er eigenlijk niets mis is met deze cellen. Het klinkt dus misschien verontrustend dat het immuunsysteem niet goed werkt, maar het is eerder overactief dan te weinig actief. Dat blijkt al uit de lagere kans op het krijgen van een melanoom bij mensen met vitiligo en ook interne kankers lijken minder vaak voor te komen bij mensen met vitiligo. Je zou het een soort geluk bij een ongeluk kunnen noemen. De overactiviteit van het immuunsysteem bij vitiligo lijkt een beetje op een respons op een virus, dus het ligt in de lijn der verwachtingen dat iemand met vitiligo NIET meer gevoelig is om het Corona virus of een ander virus te krijgen. Precieze gegevens hebben we natuurlijk (nog) niet over patiënten met vitiligo en hun kans op het krijgen van het virus en de eventuele ernst van de ziekte die erop volgt.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Er zijn auto-immuun ziekten die meer uitgebreid zijn (en soms ook vitiligo kunnen geven) en toch ook meer gevoelig zijn voor bepaalde infecties. Er zijn dan altijd meer klachten dan alleen vitiligo. Een voorbeeld is “common variable immunodeficiency” (CVID), een zeldzame erfelijke aandoening, waar meestal al op jonge leeftijd klachten van ernstig verlopende en veelvuldig optredende infecties optreden. Naast vitiligo kunnen er ook een tal van andere auto-immuun aandoeningen optreden. Als je alleen vitiligo hebt en niet al sinds jonge leeftijd al een groot aantal ernstige infecties gehad zul je zeer waarschijnljik geen CVID hebben.

Wat wel een probleem kan zijn bij mensen met een auto-immuun aandoening (zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis) is de afweerremming die ontstaat door de behandeling ervan. Denk hierbij aan afweerremmende middelen als methotrexaat, prednison en TNF-alpha remmers, maar er zijn er heel veel meer. Bij mensen met vitiligo wordt zelden of nooit behandeld met dit soort systemische middelen. Zalven en UV therapie geven geen systemische rem op het immuunsysteem en kunnen dan ook veilig worden door gebruikt. Mocht je behandeld worden met dexamethason puls behandeling overleg dan met je behandelend arts of je moet stoppen of niet.

Nieuwe behandelingen, die experimenteel gebruikt worden voor vitiligo (zoals JAKkinas inhibitoren) worden in Nederland nog niet gebruikt voor vitiligo. Als je experimenteel behandeld wordt met dit middel (bijvoorbeeld via een trial in het buitenland) neem dan contact op met je behandelende arts daar. Deze middelen worden wel al meer gebruikt in de reumatologie, dus mogelijk is er snel ervaring of deze middelen een probleem vormen bij virus infecties.

Samenvattend zal je dus zeer waarschijnlijk geen verhoogde kans hebben om COVID-19 op te lopen als je vitiligo hebt. Als je systemische middelen gebruikt voor je vitiligo, overleg dan met je behandelend arts. Natuurlijk geldt ook voor mensen met vitiligo dat de richtlijnen van het RIVM gevolgd moeten worden om het virus niet verder  te verspreiden: was je handen regelmatig, hoest in je elleboogsplooi, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes. Zie:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#eigengezondheid

Dit artikel is vrij gebaseerd op het artikel van Dr. John Harris (op zijn blog, dank John voor het uitzoeken van deze materie. Hierbij de link naar het artikel van John Harris, (University of Massachusetss Medical School, Vitiligo Clinic and Research Centre) voor het hele verhaal in het Engels. https://www.umassmed.edu/vitiligo/blog/blog-posts1/2020/03/coronavirus/