Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Extra: camouflagetips van leden

Het eerste nummer van de Spotlight! is uit, met onder meer een uitvoerig artikel over camouflage en tips van leden. Hier aanvullende informatie over de gegeven tips.

Het artikel in de Spotlight begint met een interview met huidtherapeut Sylvia Bos uit Amsterdam over de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om vitiligovlekken te camoufleren. ‘Dat kan veel simpeler dan vroeger’, zegt zij. Bij een huidtherapeut kun je persoonlijk advies krijgen over de juiste camouflageproducten en – kleuren en veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden zo’n consult. Dat kun je nakijken in je polis.
Maar veel LVVP-leden proberen en experimenteren zelf met gewone producten van de drogist. Zo ook de drie leden die in hetzelfde nummer vertellen over hun favoriete make-up en zelfbruiners.

Extra tips

Het zijn Annette Verhoeven, Antoinette Slagboom en Gonnie van Herwijnen, die zó blij zijn met de door hen ontdekte producten, dat ze dat graag willen doorgeven aan lotgenoten. In aanvulling op de informatie in het blad, geven ze hier nog wat extra tips.

Om te beginnen nog even dit: een zelfbruiner is een middel dat in de huid trekt. Je wast het er niet af, het slijt langzaam weg. Make-up is een camouflagecrème die je elke dag opnieuw moet aanbrengen. Wat je kiest, is heel persoonlijk. In alle gevallen moet je soms even zoeken naar de juiste kleur.

Annette over zelfbruiner Sundance

‘Het middel Sundance geeft na het intrekken een bruine kleur aan de witte gedeeltes van mijn huid. Ik gebruik de ‘transparentes selbstbräunungsspray’ als basis over handen en voeten. Een paar keer lichtjes sprayen en laten drogen. Na een uurtje begint het te kleuren en dan kun je het nog herhalen. Zo kleur je de huid in stapjes. Het geeft als het droog is niet meer af. Voor het gezicht en de rest van het lichaam gebruik ik de ‘selbstbräunungscreme’. Deze trekt ook in en geeft een egale kleur.’

‘Sundance heeft niet zo’n raar luchtje als veel andere, vaak duurdere merken. De zelfbruiner is te koop bij de DM drogist in Duitsland en kost maar drie euro.’, aldus Annette. Zij koopt altijd een voorraadje als ze eens in Duitsland is. Wil je er meer van weten, dan mag je haar mailen op surquinverhoeven@outlook.com.

Annette is ook heel tevreden over de CC Foundation van de Hema (10 euro) en over Oxygenetics. Deze laatste is een nieuwe camouflagecrème die wel erg duur is (65 euro voor 15 milliliter), maar sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden camouflageproducten als het wordt voorgeschreven door een huidtherapeut. Vraag het na bij je zorgverzekeraar.

Gonnie over zelfbruin-spray Marc Inbane

Gonnie van Herwijnen vertelt in de Spotlight over de natural tanning spray van Marc Inbane, een zelfbruinmiddel dat ze zag in het tv-programma van Roy Donders. ‘Dit werkt écht’, zegt ze. Ze brengt het alleen aan op de witte delen van haar handen, en krijgt dan een mooi egaal resultaat, dat zeker drie dagen blijft. ‘Ondanks mijn werk in de schoonmaak met agressieve middelen’, voegt ze nog toe. Ze geeft hieronder graag wat tips voor het juiste gebruik om het mooie resultaat op de handen te bereiken, zoals te zien is op de foto in de Spotlight.

‘De spray schudden, van dichtbij een klein beetje op de wastafel of een bordje sprayen. (later spoel ik het vocht van de wastafel met water).Met een watje neem ik wat vocht op. Als ik niet genoeg heb spray ik nog wat op de wastafel. Zo verspil ik weinig vloeistof.
1. Dep/wrijf voorzichtig over de vingerkootjes. Het verkleurt meteen. Sla de vingergewrichten even over, de rimpels nemen anders te veel kleur op.Met het drogere restant van het watje ga ik iets later over de gewrichten tot ze dezelfde kleur krijgen als de kootjes.Als het nog niet donker genoeg is herhaal je deze stap.
2. Kleine witte plekjes op je lichaam kan je met een wattenstaafje met de vloeistof precies inkleuren.

Is ook zeer geschikt voor grote plekken. Daar moet je gewoon uit de fles op je lichaam sprayen en met de handschoen die bij de spray zit afdeppen. Pas op bij de randen, dep/meng de kleur met een watje met je eigen huidverkleuring, dan krijg je het beste resultaat.’

Antoinette over haar foundation:

Antoinette is blij met haar Pupa Foundation, die te krijgen is bij drogisten, kappers en schoonheidsspecialisten. Kost rond de 25 euro. ‘Ik combineer het wel met een concealer van Make-Up Studio. Die geeft een basislaag waardoor de foundation beter houdt. Ondanks die twee lagen is het effect het natuurlijk. Ook de concealer is betaalbaar, die is voor ongeveer 10 euro te bestellen op internet’.

Meer nieuws in de Spotlight

Spotlight! nr 1 bevat ook een interview met dermatoloog Harma Stenveld uit Arnhem, die hecht aan goede communicatie met de patiënt en vindt dat daar veel wat te verbeteren valt. Verder veel informatie over o.m. vitiligo en vitamines, vitiligo en huidkanker, en de mogelijkheden van de website www.zorgkaartnederland.nl. Plus natuurlijk de vaste columns. Alle leden van de LVVP hebben het blad op 19 maart thuisgestuurd gekregen.

Nog geen lid? Als u lid wordt, voor slechts €26 per jaar (2016), krijgt u de laatste Spotlight! alsnog thuisgestuurd.

 

Opmerkingen

  1. betty Nijholt

    Beste heer mevrouw, mijn man heeft vitiligo al heel veel jaren het is plotseling in een zomer gekomen. hij heeft altijd erg veel jeuk vooral zijn onderarmen en scheenbenen deze krabt hij dan ook tot bloedens open. Hij heeft van alles al geprobeerd ook via de SNIP maar zonder resultaat. Maar in het najaar van 2014 is er spierreuma geconstateerd waarvoor hij nu prednison slikt en wat blijkt sinds hij prednison gebruikt is zijn jeuk over en is het leven er een stuk ontspanner op geworden voor hem. Ik wil dit even met jullie delen.
    ik wil niet zeggen dat prednison een fijne medicatie begrijp het goed maar toch
    Met vriendelijke groet, Betty Nijholt, tel 0172-530975
    wij zijn lid van de vereniging.

nl_NL