Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Huidtips van Jasmijn

Jasmijn Scheur (23) is allround schoonheidsspecialiste en huidtherapeut. Sinds 2016 weet ze dat ze vitiligo heeft. In het decembernummer van Spotlight! schrijft ze over de aanpak van een droge huid in de winter. Hieronder een uitgebreide versie van dat artikel, compleet met interessante links.

Wat te doen met een droge huid?

door Jasmijn Scheur

Met de winterkou in het land zal thuis de verwarming weer flink loeien. Die warme lucht en het koude weer hebben invloed op ons lichaam.Wat is het verschil tussen een droge of vochtarme huid, en hoe ga je hiermee om?

Tussen de termen een ‘droge’ of een ‘vochtarme’ huid zit een groot verschil. Een droge huid kampt met een lagere productie van talg. Talg (sebum) is de vettige substantie die onze huid van nature soepel hoort te houden en er voor zorgt dat de barrière van de huid intact blijft. Door een intacte huidbarrière blijven de diepere huidlagen gehydrateerd.

Jeuk
Bij een droge huid is de talgproductie laag en hopen dode huidcellen zich op. Dode huidcellen kunnen na verloop van tijd schilfering en jeuk veroorzaken. De jeuk is een natuurlijke reactie van het lichaam op de ‘overtollige huid’ om door te krabben de overtollige huidcellen kwijt te raken (denk aan het gedrag van beren die hun rug krabben aan boomschorsen om oude vacht en huidcellen te verliezen).

Bij een vochtarme huid is het vocht in de huid in staat te ontsnappen en verdampen naar de buitenlucht. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het vocht uit de huid kan verdampen door een lagere luchtvochtigheid in de omgeving door de verwarming, een warme douche of airconditioning. Vaak gaat een droge huid gepaard met een vochtarme huid.

Verzorging
Bij een droge huid is goede huidverzorging van groot belang. Wanneer dode huidcellen zich ophopen kunnen ze de talgkliergang verstoppen waardoor kleine ophopingen van talg (mee-eters) kunnen ontstaan. Wanneer de huid afgesloten raakt van de buitenlucht ontstaat er een omgeving zonder zuurstof. Laat dit nu net de omgeving (anaerob) zijn waarin bacteriën (zoals de propionium bacterium acnes) het beste gedijen. Hierdoor kunnen ook puistjes ontstaan bij een droge huid (ook wel droge acne genoemd).

Vette zalf
Bij een droge huid is het belangrijk de huid niet overmatig te wassen of producten te gebruiken met irriterende ingrediënten zoals parfum of alcohol die de huid nog meer uitdrogen. Ik adviseer een zeepvrije reiniging zonder parfum, kleurstoffen of alcohol. Het gebruik van een exfoliant zonder korrel in de vorm van melkzuur of glycolzuur verwijderen overtollige dode huidcellen. Daarnaast adviseer ik een vette zalf die de huidbarrière intact laat en er voor zorgt dat er geen vocht kan ontsnappen uit de diepere huidlagen. Uw huisarts of dermatoloog kan deze vette zalven voorschrijven. Hierbij kan gedacht worden aan onder andere vaseline, vaselinecetamacrogolcrème FNA of lanettezalf FNA.

Bij een vochtarme huid is er sprake van een verstoorde vochthuishouding in de huid. Dit hoeft dus zoals hierboven besproken niets te zeggen over de hoeveelheid talg op de huid die de huid vettig houdt. Er kan bij een huid met te weinig vocht zelfs sprake zijn van een vette huid met acne door een te hoge talgproductie. Om de vochtreservoirs in de huid aan te vullen kan gebruik gemaakt worden van ingrediënten als hyaluronzuur (in staat om vocht tot wel duizend keer in eigen gewicht aan zich te binden), glycolzuur, jojoba-olie, urea, collageen en dimethicone of cyclomethicone (silliconen). Barrièreherstellende ingrediënten als vitamine C, panthenol en niacinamide zorgen ervoor dat er geen vocht kan verdwijnen uit de huid en je beter bestand bent tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Een droge huid en lichttherapie
Op onze facebookpagina kwamen reacties waarin beschreven stond dat een gehydrateerde huid met vitiligo minder snel verbrand was na lichttherapie. Hier is een logische verklaring voor. Een huid met een intacte huidbarrière (dus niet droog en weinig vochtarm) maakt de huid weerbaarder voor invloeden van buitenaf. Een gezonde, sterke huid zal zich beter kunnen weren tegen de straling dan een kwetsbare beschadigde huid.
 
Handige sites
• Op https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/droge-huid.htm staan alle mogelijke zalven/vethoudende indifferente middelen die geschikt zijn voor een droge huid. Dit is iets wat de huisarts zelf bepaalt aan de hand van de droge huid die hij/zij voor zich ziet. Bij de ene persoon is een hele vette crème geschikt en iemand anders met een vochtarme huid heeft meer baat bij een hydraterende crème.

Meer lezen?
https://www.dr-jetskeultee.nl/een-vochtarme-huid-en-hydraterende-stoffen/
https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/droge-huid/