Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Vlekken op je handen? Let op je schildklier

Onderzoek wijst uit dat mensen met veel vitiligovlekken op hun handen een groter risico lopen op schildklieraandoeningen. Dit risico wordt nog groter als er ook vlekken op enkels en ellebogen zitten.

Dit zei prof. dr. Nanja van Geel, dermatologe te Gent, deze week op een door de SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) georganiseerde bijeenkomst in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zij raadde de aanwezige dermatologen aan om bij patiënten met vitiligo op handen, enkels en ellebogen alert te zijn op schildklierfalen.

Het was overigens al eerder duidelijk dat vitiligopatiënten vaker een schildklieraandoening hebben dan mensen die geen vitiligo hebben. Nieuw is dat het vooral de vitiligopatiënten betreft met vlekken op vooral de handen, enkels en ellebogen.

Genetische aanleg
Nanja van Geel is expert op het gebied van vitiligo. Zij doet al jaren onderzoek naar deze huidaandoening. In een uitvoerig interview in Spotlight! nr 1 van dit jaar, het blad van de LVVP, vertelde zij over haar onderzoek naar de genen die betrokken zijn bij het ontstaan van vitiligo. Daaruit is onder meer gebleken dat mensen met vitiligo vaak een genetische aanleg hebben voor auto-immuunziekten, waaronder schildklieraandoeningen, maar ook diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Ook bleek dat ruim 30 procent van de vitiligopatiënten een familielid heeft met vitiligo. Toch is de kans dat een kind van wie één ouder vitiligo heeft,  dezelfde ziekte ontwikkelt, niet groter dan 6 procent.

Leden van de LVVP ontvangen het magazine Spotlight! vier keer per jaar. Voor 26 euro per jaar (2016) bent u lid en steunt u het werk van de patiëntenvereniging. Meer informatie over het lidmaatschap

Comments

 1. Nettie Roes

  Ik geloof dat ik ook bij die groep hoor, mijn handen zijn bijna wit. Maar ik heb nergens last van. Moet ik nu op een holletje naar de huisarts?

 2. Jolanda Banens

  Ik ben al eens getest op een schildklier aandoening en had die gelukkig niet. Ik heb wel vitiligo op handen, ellebogen en enkels. Moet ik nu opnieuw testen? Het is 18 jaar geleden. Met vriendelijke groet, Jolanda Banens

 3. silvia elmendorp

  Ik heb
  vitiligo heel erg op handen en ellebogen
  en hen idd een te traag werkende schildklier.

 4. @Nettie Roes
  Als je lichaam al een auto-immuunziekte heeft ontwikkeld (je lichaamseigen cellen worden als indringers gezien en worden vernietigd), is de kans groter dat er meer cellen worden gezien als lichaamsvreemd. Mensen met vitiligo hebben een iets grotere kans op het ontwikkelen van een andere auto-immuunziekte, zoals bijv. die schildklier aandoening. Dat betekent zeker niet dat alle vitiligopatienten een andere ziekte ontwikkelen.
  Een voorbeeld:
  als in de doorsnee bevolking bijv. 2% van de mensen een schildklier aandoening heeft, zie je dat binnen de groep vitiligopatienten meer mensen een schildklier aandoening heeft.
  Er is nu door onderzoek ontdekt dat binnen de grote groep vitiligopatienten degenen die vlekken op de handen, ellebogen en enkels heeft, net nog iets meer kans heeft op schildklieraandoening dan de ‘doorsnee’ vitiligopatient.
  Als u nergens last van heeft, niet moe, geen haaruitval of andere klachten die met een schildklieraandoening te maken kunnen hebben, hoeft u niet op een holletje naar de huisarts.
  Maar heeft u wel onduidelijke klachten, denk dan eens er wellicht sprake kan zijn van een andere auto-immuunziekte, waar de artsen misschien niet direct aan denken.
  Dat is de enige waarschuwing in het verhaal.
  Bij de vereniging komen nog steeds verhalen binnen dat mensen jaren met klachten hebben gelopen en de huisarts of specialist niet aan een eenvoudige bloedtest dacht om een auto-immunnaandoening uit te sluiten. Ze willen de leden alert maken, niet overmatig ongerust.
  @Jolande Banens
  Heeft u helemaal niet het gevoel dat u onverklaarbaar moe bent of andere klachten heeft, heeft u geen familieleden die een schildklier aandoening hebben, dan zou ook u niet op een holletje naar de huisarts hoeven te gaan. Wordt uw bloed een keer nagekeken en bent u een beetje ongerust, vraag dan of tegelijk uw schildklier functie eens kan worden gecontroleerd. Vertel dit verhaal erbij en zeg dat u graag zekerheid heeft.

 5. Tessa stoffels

  Ik heb het ook op mijn handen en elleboog,ik loop al een tijd bij de dokter voor mijn schildklier hij is iets verhoogt gisteren ben ik weer bloed wezen prikken,over 3 dagen de uitslag.

 6. Bij mij was eerst de traagwerkende schildklier ontdekt en en een jaar daarna kwam de vitiligo tevoorschijn.
  En inderdaad op mijn handen en ellebogen heb ik het het ergst.

 7. Ik heb idd Vitiligo op de aangegeven plaatsen en bleek Hashimoto te hebben. Jaren met haaruitval gelopen en altijd koud. Ik ben er achter gekomen nadat bij een onderzoek van struma kwaadaardige cellen werden gevonden. Daardoor moest de hele schildklier verwijderd worden en kwam met pathologisch onderzoek de diagnose Hashimoto naar boven.
  Mijn broer heeft Vitiligo en Diabetes.
  Onze opa had Vitiligo, oma Schildklier/Struma en moeder Reuma.
  Er is dus idd een verband.

 8. Wanneer is het noodzakelijk om bij een arts dit na te laten gaan, ik heb idd ook de vitiligo het meest op handen, elleboog en voeten zitten

 9. Hallo Heidi,

  Mijn dochter Isa is 12 jaar en heeft 3 jaar vitiligo,
  mijn broer heeft schildklier afwijking en Isa heeft sinds enkele maanden haaruitval!
  hoe zijn ze er bij jou achter gekomen dat het die ziekte was?
  wat kan ik doen om haar te helpen en is hier een behandeling voor?
  Isa gaat voor lichttherapie naar Hilversum om de 3 maanden en er komen enkele vlekjes pigment terug, het zal nooit meer helemaal weg gaan maar we hopen zo nieuwe witte vlekken weg te krijgen.
  voor zo’n jonge meid zijn dit soort uiterlijke veranderingen moeilijk te accepteren.

  hoop op een reactie van jou.

  groetjes Claudia

 10. Is het nodig om je schildklier jaarlijks te laten controleren ? Ik heb het al eens laten controleren en toen was hij goed.
  In onze familie komt vitiligo enorm veel voor, lijkt wel degelijk erfelijk en veel meer dan die 6 % denk ik…. Mijn opa had het, mijn vader had ook enorm vitiligo en ik heb ook over mijn hele lichaam ( ook op mijn handen, enkels en ellebogen !! ) vitiligo en ook onze zoon zit al onder de vitiligo…….

  Ik heb ook nog diabetes erbij gekregen en reumatische klachten, die heeft mijn moeder ook, dus inderdaad een verband.

  Andere vraag: is er iemand die een zelfbruinende crème weet die goed blijft zitten ? Ik had voorheen gewoon notencreme van ’t Kruidvat maar die werkt niet meer, andere samenstelling denk ik.

 11. Ik heb sinds twee jaar vitiligo en ben sinds vijf jaar schildklier patiënt daarnaast heb ik nog een andere auto-immuun aandoening. Mijn lichaam maakt antistoffen tegen vitamine B12, dit is een van de belangrijkste vitamine die we nodig hebben omdat hij je centrale zenuwstelsel intact houdt en zorgt voor aanmaak van rode bloedlichamen. Ik injecteer al zeven jaar vitamine B12. de diverse auto immuun aandoeningen zijn aan elkaar gerelateerd, hopelijk blijf ik gevrijwaard van nog meer auto immuun aandoeningen zoals diabetes of reumatoïde artritis. Positief blijven is een hele goede levenshouding.

 12. Loes Voorthuis

  Bij ons zit het ook in de familie, vitiligo, diabetes 1, schildklieraandoeningen, en addison. Allemaal auto- immuun ziektes. in mijn gezin, 3 mensen met diabetes. Mijn zus heeft diabetes, haar dochter ook en ook vitiligo.

 13. Ik ben een vrouw van 55. % jaar terug kreeg ik een ernstig jeukend plekje op mijn re hand en dat was het begin van de vitiligo. Ook werdt in die tijd ontdekt dat mijn schildklier te langzaam werkte. In tussen is mijn halve rechter arm wit, mijn heeft hoofd witte plekken en mijn nek hals borst is heel erg gevlekt. Ook beginnen mijn onderbenen en voeten, tevens mijn linker arm. Laatste 2 jaar erg uitgebreid.
  Waar en wanneer stopt het!!!
  Joske

 14. Hallo Marijke,
  Ik heb sinds mijn 6e jaar vitiligo en ben nu 51. Je kan wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben. Ik gebruik in de zomer altijd de gewone bruiningscremes van de duurdere merken. Deze ruiken minder sterk.(lóreal, shisheido etc)
  Voor mij is dit een belangrijke criterium.Deze blijven een paar dagen zitten en gebruik ik na het scrubben.
  Ik ben nu niet meer vlekkerig wit maar bijna egaal wit aan de voorkant en heb nu eindelijk minder last van de overgang tussen de vlekken.
  Succes ermee.

 15. Marjolijn

  Ik heb idd ook over heel mijn lichaam witte vlekken en mijn gezicht is voor de helft bijna wit en de rest bruin, dmv camouflage crème is dit een beetje te verdoezelen.
  Maar het blijft iets vervelends Ze kijken je altijd aan en kinderen vragen soms of ik een koeienhuid heb dit komt hard aan.
  Ik ben de enige in de hele familie met een trage schildklier en vittiligo. Heeft iemand ervaring met diverse kruiden crèmes uit het buitenland.De UV behandelingen sloegen bij mijn niet aan.

 16. Ik heb grote witte vlekken op voornamelijk mijn rechterhand. Mijn linkerhand doet ook vrolijk mee. Op mijn armen (ook weer meer rechts) verschijnen ondertussen ook al veel witte vlekjes. Net iets onder mijn hals ter hoogte waar je kettinkje hangt zitten ondertussen ook al witte vlekken die in de zomer lekker fel rose zijn. In mijn gezicht rondom mijn ogen, vooral ook boven mijn wenkbrauwen en voorhoofd ziet het er ondertussen ook niet meer uit. Ook op mijn voeten bij mijn tenen gaat het proces vrolijk verder. Ik voel me net zo’n omgekeerde dalmatiër en ga me er voor schamen. Ik heb ook zeer verdikte gewrichten en mijn schildklier schijnt niet 100% in orde te zijn. Maar niemand die er iets mee/aan doet. Wat moet ik nu?

 17. Ik ben 51 en ik herken het helemaal. Dan durven de mensen nog te zeggen dat het niet opvalt…… Ik weet ook niet wat ik er mee aan moet. In de winter is het allemaal niet zo erg, maar zodra het voorjaar begint en met de kleinste straaltjes zon begint de ellende weer van voren af aan en nog erger als het jaar ervoor. Ik ga echt morgen weer maar eens naar de huisarts voor de zoveelste keer in de hoop nu naar een dermatologe doorgestuurd te worden.

 18. Bij mij is onlangs vitiligo geconstateerd door een dermatoloog (aan mijn handen gelukkig alleen). Ik ben al lange tijd erg moe dus door dit bericht wilde ik ook mijn schildklier laten testen. Ik heb er alleen écht om moeten smeken bij de huisarts om een bloedtest te krijgen. Is wel gelukt, dus nu even afwachten.
  Heeft iemand trouwens ervaring met het proberen van een Corticosteroïdhoudende zalf voor de vingers/handen? Volgens de dermatoloog is er namelijk geen therapie mogelijk bij vitiligo aan de handen.

 19. Inderdaad helpt de creme niet op de handen helaas, wel in het gezicht.

 20. Hallo Claudia,

  Inderdaad niet leuk voor zo’n jonge meid. Al denk ik dat het voor niemand een pretje is. Ik had een struma ontdekt waarna een echo, bloedonderzoek en een punctie volgde. Na totale verwijdering van de schildklier ( vanwege schildklierkanker) kwam Hashimoto aan het licht. Wanneer je dus een vermoeden hebt dat er een schildklier probleem speelt zou je met je huisarts een bloedonderzoek kunnen laten doen. Welke behandeling aanslaat is per persoon verschillend.
  Succes

 21. Petra jij bent de eerste die hetzelfde heeft als mijn zoon die ik tegenkom.
  Mijn zoon heeft al vanaf zijn eerste jaar vitiligo, vanaf zijn 9de hashimoto en sinds begin dit jaar krijgt hij b12 injecties waar ik erg voor heb moeten knokken omdat de artsen de waardes goed vonden! Hij is nu 12 jaar oud en kan weer alles maar heeft veel gemist op school…veel ziek geweest….misselijk geweest enz. Kortom een hele strijd gehad en als ik niet zo eigenwijs was geweest door te beginnen met injecties b12 had ie waarschijnlijk voort meer op bed gelegen dan in de schoolbanken.

 22. Hallo,

  Ik ben 20 jaar en heb sinds mijn 6e vitiligo. Bij zijn de vlekken bijna niet te zien.
  Heb over heel mijn lichaam kleine vlekken. Misschien dat er bij 8% over heel mijn
  lichaam wit is. Ik ben zelf wel heel vaak moe, maar uit een bloedonderzoek
  kwam uit dat ik de ziekte van pfeiffer heb. Ik ben eigenlijk ook alleen daar voor getest.
  Zou ik nu ook mijn schildklier moeten laten nakijken?

 23. Ik heb ook al jaren vitiligo en heb voor de plekken in het gezicht veel baat gehad bij een creme genaamd Protopic. In combinatie met zon zijn de witte plekken in het gezicht geheel gerepigmenteerd. Voor de rest van het lichaam werkt het minder goed. Heb ook veel gecamoufleerd. Inmiddels heb ik spray tan ontdekt. De plekken zijn nu zo goed als onzichtbaar. Wel moet het iedere week worden herhaald en tussentijd stip ik de plekjes aan met de zelfbruinende lotion. Ik heb nu zelf een spraytan apparaat en wil zo mensen laten ontdekken dat dit echt goed werkt! Ook kan ik door eigen ervaring zeggen dat ik beter kan camoufleren dan menig professioneel. Dit omdat ik ervaringsdeskundige ben. Ook heb ik andere middelen die erg goed werken.Voor info raadpleeg mijjn site http://www.salonsoleil2000.nl.

 24. g.herwijnen

  Ik heb van alles geprobeerd ter camouflage jarenlang. Je wilt er toch soms verzorgd uitzien of enigszins “normaal”. Nu is er marc ibane spray ook bekend van roy donders.
  De enige bruiningsspray die zich aanpast aan jou eigen huidskleur, perfect voor mijn half witte handen. Blijft 3 dagen zitten, ik spray het in de wastafel doe het dan op een watje en wrijf over mijn vingers maar niet op de gewrichten anders krijg je daar teveel kleur, eindelijk een oplossing 40 euro grote fles,

 25. g.herwijnen

  Marc inbane spray is transparant en ik zie geen verschil met mijn bruine huid. Bij veel vlekjes kan je het camoufleren met een wattenstaafje met de vloeistof die je bv in de wasbak sprayt en dan telkens aantipt op de witte plek, afdeppen met een schoon watje als het te donker is. Bij grote vlekken kan je 1 of 2 x sprayen. Ik ben weer “gewoon” voor 3 dagen.heel fijn als je naar een feest toe gaat en je wilt er verzorgd uitzien. Andere vitiligo make up leek wel een plastic laag.

 26. Hoi Lies. Hoe lang duurde her voordat je resultaat kreeg met Protopic? Welke sterkte had je en hoe vaak smeerde je? Moet je door blijven smeren om het weg te laten en in de zon? Gebruiksaanwijzing zegt uit de zon blijven?

 27. Kees, het duurde enkele maanden voordat de plekken helemaal gerepigmenteerd waren. Het begon met een bruin stipje en er kwamen er steeds meer, ook vanuit de randen nam het bruin toe. Ik had de reguliere protopic, niet die voor kinderen. En juist de combinatie met uv is belangrijk. Hoewel de bijsluiter zegt dat je uit de zon moet blijven, dat dus juist niet doen. Zeker voor het gezicht is protopic het proberen waard. Ben benieuwd hoe het jou vergaat. Succes!