Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

De Faam 25 sept 2019

Wat zijn die vlekjes op je handen?

Jacqueline heeft Vitiligo

Rachel van Westen

Jacqueline Boonman heeft Vitiligo, een pigmentstoornis met een chronisch karakter. FOTO: Rachel van Westen Foto:
Zo op het eerste gezicht is er niks te zien aan Jacqueline Boonman uit Heinkenszand, maar als je eens goed naar haar handen kijkt, zie je dat ze daar witte vlekken heeft.

“Kijk, hier heb ik het ook”, zegt ze, terwijl ze haar ellebogen laat zien. Jacqueline heeft Vitiligo. Maar wat is dat eigenlijk?

heinkenszand – Volgens het huidfonds is Vitiligo een pigmentstoornis met een chronisch karakter. Het is te herkennen aan witte vlekken die variëren in vorm en grootte. Vitiligo komt voor bij ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking. Het kan beginnen op alle leeftijden, maar is volgens de informatie van het huidfonds niet aangeboren. “Bij mij begon het toen ik een jaar of achttien was”, vertelt Jacqueline. “En hoewel er gezegd wordt dat het niet erfelijk is, had mijn moeder het ook. Het klinkt misschien raar, maar voor mij was dat een groot voordeel, want doordat ik het altijd had gezien bij mijn moeder, vond ik het helemaal niet raar toen ik het zelf kreeg. Ik moet ook zeggen dat ik er nog nooit negatieve reacties op heb gehad en mijn moeder ook niet. Als RT-er werk ik heel veel met kinderen. Volwassenen zie ik wel eens kijken, maar die benoemen het niet. Kinderen kunnen vanuit hun kinderlijke vrijheid wel eens vragen: ‘Wat is dat?’ Als ik dan zeg dat het witte vlekjes zijn die niet meer weg gaan, willen sommigen voelen en daarna is het altijd wel oké. Dat vind ik eigenlijk ook wel het prettigst, dat het gewoon gevraagd wordt. Bij mij valt het ook niet zo op, je gaat het eigenlijk pas beter zien als ik bruiner word. Ik word niet zo snel bruin, dus dat is dan een geluk. Het kan wel erger worden en daar heb ik geen moeite mee, maar ik zou het wel moeilijker vinden als ik het ook in mijn gezicht krijg. Dan ga ik wel kijken of er een geschikte behandeling is. Ik kan me trouwens heel goed voorstellen dat mensen schrikken als ze het bij zichzelf ontdekken. Dat ze zichzelf onzeker en angstig voelen. Ik denk dat dat een fase is waar je doorheen moet. Het is wel fijn om in contact te komen met andere mensen die het ook hebben, bijvoorbeeld via Facebook, andere sociale media of via de vereniging Vitiligo.nl

ik zou het wel moeilijk vinden als ik het in mijn gezicht krijg’

Ledendag

Wat zijn de nieuwste mogelijkheden bij het behandelen van vitiligo? Welke samenhang is er met andere auto-immuunziektes? Op zondag 6 oktober worden de leden van Vitiligo.nl hierover geïnformeerd op de jaarlijkse ledendag in Amsterdam. Leden van Vitiligo.nl hebben inmiddels een uitnodiging per mail ontvangen. Ben je nog geen lid, maar wil je er bij zijn? Voor 28 euro per jaar ben je lid en kun je je nog inschrijven voor de ledendag in Amsterdam. Op www.vitiligo.nl lees je meer informatie.

nl_NL