Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

PZC 24 juni 2019

Leo uit Yerseke kreeg opeens witte vlekjes op zijn huid: ‘Mensen denken vaak dat het besmettelijk is’

YERSEKE – Leo Pekaar (68) uit Yerseke staat model op de ansichtkaarten van belangenorganisatie Vitiligo.nl. Op deze manier vraagt hij aandacht voor de gelijknamige huidaandoening tijdens deze Wereld Vitiligo Dag.

Koen Florusse 24 jun. 2019 

 

Vitiligo is een aandoening waarbij het pigment in de huidcellen verdwijnt. Daardoor ontstaan vlekken. Volgens de belangenorganisatie Vitiligo.nl hebben naar schatting 240.000 mensen de huidaandoening. Dat is twee procent van de Nederlanders.

Leo

Leo Pekaar heeft de huidaandoening vitiligo. © Marcelle Davidse

Aan het gezicht is bij Leo Pekaar niets te zien. Op de rest van zijn lichaam zijn de vlekken duidelijk zichtbaar. Zes jaar geleden zag hij de verschijnselen van vitiligo opkomen. Een moedervlek op zijn arm ontwikkelde zich na een medische ingreep tot witte vlekken. Het ontstond tijdens een voor hem stressvolle periode op zijn werk. ,,Het is een soort vulkaan. Het zit in je, maar moet door iets aangewakkerd worden”, zegt hij. ,,Als dat eenmaal is gebeurd, verspreiden de vlekken zich over je lichaam.” Of de ingreep of werkstress de vulkaan bij hem liet uitbarsten, is niet te zeggen. De oorzaak is onduidelijk.

Een jaar na de constatering startte hij met UVB-lichtbehandelingen, een van de methoden om de verspreiding van vlekken te remmen. Dat bleek tevergeefs. ,,Het sloeg gewoon niet aan” zegt hij, De vlekken bleven zich verspreiden. Na zes maanden was hij al uitbehandeld. Er is niets aan te doen.

Blauw haar

Pekaar kan amper met korte mouwen of een korte broek over straat zonder aangekeken te worden. Dat was op het begin best even moeilijk. ,,Ik kijk ook als ik iemand met blauw haar zie”, zegt hij, ,,maar ik moest daar wel mee leren leven. Je moet echt even wennen aan het idee dat er naar je gekeken wordt.”

Door vitiligo is Pekaar extra gevoelig voor het zonlicht. Het gevaar om te verbranden ligt altijd op de loer. Ook met kleren aan. ,,Ik verbrand gewoon door mijn shirt heen als ik mij niet insmeer.” De Yersekenaar is liefhebber van de zon en als zeiler vaak op het water te vinden. Extra bescherming is dan nodig. Hij kruipt dan onder een parasol, of smeert zich extra in met een zonnebrandcrème.

Per toeval werd hij bestuurder van de belangenvereniging Vitiligo.nl. Tijdens een fotoshoot op de ledendag viel hij op. ,,Daarvoor moest je uit de kleren”, lacht hij. ,,Niemand wilde dat. Ik heb daar geen problemen mee. Ik trok mijn kleren uit en stond daar in mijn onderbroek. Daarna deden anderen het ook. De bestuursleden zagen aan mij dat ik er goed mee om kon gaan en vroegen mij bij het bestuur.” Zijn doel is duidelijk: meer bekendheid geven aan vitiligo. Ook onder de Zeeuwen. Dat is volgens Pekaar hard nodig. ,,Ik moet nog vaak uitleggen wat het is of vragen beantwoorden of het besmettelijk is”, zegt hij. Pekaar blijft positief. ,,Volgens de dokter kan ik er honderd mee worden, dat is het belangrijkste.”

nl_NL