Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Vitiligo en camouflage

Er zijn verschillende manieren om vitiligo te camoufleren of te verhullen. Mensen die van nature een lichte huid hebben, kunnen beter uit de zon blijven. Zo voorkomen ze dat hun gepigmenteerde huid in de zomer donkerder wordt en blijft het contrast met de vitiligovlekken minimaal. Daarnaast kunnen vitiligopatiënten make-up gebruiken om te camoufleren.

Camouflagemiddelen

Als je voor het eerst camouflerende make-up gaat gebruiken, is het aan te raden adviezen en tips in te winnen bij een erkende huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Zij kunnen je advies geven welk product en welke kleurcombinatie geschikt is voor jouw huid. Ze kunnen je ook leren hoe je het product moet aanbrengen. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten vind je huidtherapeuten bij jou in de buurt of een medisch schoonheidsspecialist bij jou in de buurt.

Camouflagemiddelen beschermen niet tegen de zon. Daarom is het verstandig eerst een dagcrème te gebruiken die deze bescherming wel biedt. Als de dagcrème in de huid is getrokken, kan je daaroverheen het camouflagemiddel aanbrengen.

Het ideale camouflagemiddel

  • Sluit de huid niet af.
  • Ziet er niet uit als een masker.
  • Hecht zich goed aan de huid als een transparante laag.
  • Is niet afwasbaar.
  • Komt in vele kleurcombinaties voor.
  • Irriteert niet.
  • Kan worden voorzien van een zonwerend filter.

 Zelfbruinende crèmes

Er zijn verschillende zelfbruinende crèmes verkrijgbaar. Deze crèmes geven je huid op een kunstmatige manier een bruine kleur. Nauwkeurig smeren is nodig om te voorkomen dat ook de randen van de gepigmenteerde huid donkerder kleuren. Het voordeel van zelfbruinende crèmes ten opzichte van camouflerende make-up is dat ze niet afwasbaar zijn en langer blijven zitten. Nadelig is dat deze crèmes slechts in één kleur beschikbaar zijn, waardoor je niet zo dicht in de buurt van je eigen huidskleur komt als met make-up. Bovendien hebben ze op de ene huidskleur een ander effect heeft dan op de andere. Je moet dus meerdere crèmes uitproberen voor je jouw goede kleur hebt gevonden.

Zelfbruinende crèmes beschermen niet tegen de zon. Je zult daarnaast dus zonnebrand moeten gebruiken. Zelfbruinende crème hebben het mooiste resultaat bij lichte huidtypes.

In gesprek met…

Helen Feron, huidtherapeute verbonden aan het Nationaal Huidcentrum in Bussum. Daar adviseert Helen vele vitiligopatiënten. Ze heeft na haar opleiding huidtherapie aan de Hogeschool in Utrecht diverse cursussen gevolgd voor permanente make-up en dermatografie.

Wat vindt u: make-up of zelfbruinende producten?

“Mensen met vitiligo hebben zowel profijt van make-up als van een zelfbruinend product. Beide camouflagemethoden kennen voor- en nadelen. Een zelfbruinend middel heeft langduriger effect dan make-up. Daar staat tegenover dat de kleur lastiger te bepalen is. Er zijn zo veel verschillende zelfbruinende middelen op de markt, dat het ervaring en productkennis vergt om precies de kleur te vinden die het dichtst bij de eigen huidkleur ligt. De meeste mensen kiezen voor een zelfbruiner op het lichaam en make-up voor het gezicht.”

Hoe zit het met de vergoeding van de verschillende producten?

Bij een medisch gegronde reden, zoals vitiligo, worden camouflerende producten meestal vergoed. Dat geldt niet voor zelfbruinende middelen, die moet de patiënt zelf betalen. Gelukkig vallen de prijzen mee, de meeste producten kosten tussen tien en twintig euro.

Wat zijn de do’s en don’ts van camouflage?

“Algemene camouflageadviezen bestaan niet, want elke huid is anders. Ga maar na: grove of fijne poriën. Vette, droge of normale huid. Lichte of donkere teint. Heftige of matige gevoeligheid voor de zon. Ook de plek van de vitiligo speelt een rol. Wat wil de patiënt met camouflage bereiken? In een persoonlijk consult kan ik op maat adviseren over make-up en persoonlijke do’s and don’ts noemen. Ik raad wel iedereen aan altijd een goede huidverzorging te gebruiken met zonbeschermingsfactor UV-A en UV-B. Vooral voor het gezicht en de handen en andere gedeelten die veel aan zon zijn blootgesteld.”

Waar kan ik verder lezen over camouflage en make-up?

Op deze websites vind je ook meer informatie over jouw huid en  camouflage:
www.nationaalhuidcentrum.nl
www.feronhuidverzorging.nl
https://www.medisch-schoonheidsspecialist.nl/