Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Vragen ontharing

Behandeling bij ontsierende bovenlipbeharing

Het kan gebeuren dat een reactie optreedt op de laserontharing en er vitiligo door ontstaat. We noemen dat Koebbner fenomeen, het optreden van een verergering van een huidziekte door beschadiging. Als je het toch wil proberen dan in ieder geval een proefplek en eventueel daarop meteen met protopic behandelen. Risico blijft echter bestaan dus wat je ook doet (epilatie, laser), dit is een moeilijk oplosbaar probleem. Ontharing met crème is waarschijnlijk het veiligste maar natuurlijk niet definitief. Ook dat kan overigens irriteren en verergering van vitiligo veroorzaken. Helaas is niet overal een 100% veilige oplossing voor.

Kan laserontharen mijn vitiligo beinvloeden?

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn bij het laserontharen bij vitiligo.
• Indien de haren wit/grijs zijn geworden kan de laser niets meer bereiken. Electrische epilatie kan dat dan wel maar alleen voor kleine oppervlakten.
• Iedere duidelijke beschadiging van de huid kan vitiligo uitlokken. Hoe sterker de beschadiging hoe meer kans. Normalerwijze zal een ontharingslaser de huid maar gering irriteren en waarschijnlijk geen nieuwe witte plekken veroorzaken. Maar dat is niet zeker.
• Belangrijk is hierbij ook de natuurlijke activiteit van de vitiligo. Bij een zeer actieve vitiligo kan een geringe irritatie al een nieuwe plek veroorzaken. Als de vitiligo helemaal stabiel is dan is de kans op uitbreiding zeer gering, zelfs als de huid wat meer beschadigd is geraakt door de laserbehandeling.
• Helaas kunnen wij de activiteit van vitiligo niet exact voorspellen. Maar het is aannemelijk dat als de vitiligo al een jaar lang stabiel is (geen uitbreiding, geen nieuwe plekken) dat dan ook in de komende maanden er sprake van stabiliteit zal zijn en dus laserbehandeling veilig.

nl_NL