Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Vragen behandelingen

Wat zijn de behandelmethoden van vitiligo?
  • UVB-lichttherapie
  • Corticosteroïdhoudende zalf
  • Ontstekingsremmende tacrolimuszalf
  • Pigmenttransplantatie
  • Depigmentatietherapie
Wat is UVB-lichttherapie?

UVB-lichttherapie maakt gebruik van UVB-licht, 311nm. Deze vorm van licht is veel actiever in de huid dan UVA-licht. UVB therapie wordt alleen gegeven op voorschrift van een specialist.

Kan iedereen zomaar lichttherapie doen?

Nee, dit kan niet. Voor kinderen onder de 6 jaar wordt geen lichttherapie voorgeschreven. Hun huid is nog veel te dun en teer om deze vorm van therapie aan te kunnen.

Kan UVB lichttherapie bijwerkingen geven?

Ja, er kunnen bijwerkingen optreden. Op korte termijn bijv. irritatie of verbranding van de huid. De lange termijn bijwerkingen kunnen ernstiger zijn, maar treden zelden op. Denk aan huidkanker.

Wat is corticosteroïde houdende zalf?

Zalf met corticosteroïden wordt vaak voorgeschreven tegen huidaandoeningen. Deze zalf onderdrukt ontstekingen en infecties. Bij vitiligo-patiënten kan dit middel soms de uitbreiding van de vlekken voorkomen. Regelmatig kiezen specialisten voor een combinatie van corticosteroïdenzalf en UVB-lichttherapie. Nadeel is dat door langdurig gebruik van corticosteroïdenzalf de huid bijv. dun kan worden.

Wat is ontstekingsremmende tacrolimuszalf (o.a. Protopic of Elidel)?

Tacrolimuszalf bevat geen corticosteroïden en heeft daarom minder schadelijke bijwerkingen. De zalf werkt ook ontstekingsremmend en houdt de afbraak van pigment tegen. Uit onderzoek blijkt dat tacrolimuszalf een goede aanvulling is op UVB lichttherapie. Tracolimuszalf werkt vooral goed bij vitiligo in het gezicht.

Smeren met Cortifil creme in het gezicht na 3 maanden hervatten?

Een remmende behandeling tegen uitbreiding van de vitiligo zal meestal langdurig voortgezet moeten worden. Effecten binnen deze korte tijd zijn meestal te beperkt en natuurlijk kunnen de vitiligo plekken ook weer terug komen. Langdurige behandeling (zelfs maanden tot jaren) met een corticosteroïd door zogenaamd intermitterend te behandelen (3 aaneengesloten dagen wel en dan 4 aaneengesloten dagen niet smeren) of te behandelen met Tacrolimus of Pimecrolimus (Protopic/Elidel). Die laatste middelen kunnen zelfs in het gezicht dagelijks langdurig worden voorgeschreven bij vitiligo.

Wat is pigmenttransplantatie?

Bij pigmenttransplantatie halen specialisten stukken gepigmenteerde huid weg en plaatsen deze op de vitiligohuid. Deze methode is alleen geschikt voor patiënten met een stabiele vorm van vitiligo. Voor alle transplantatie methoden wordt altijd eerst een proeftransplantatie gedaan. Er mogen door de transplantatie namelijk geen witte vlekken ontstaan op de huid waar een stukje huid wordt weggenomen. De verschillende vormen van transplantatie staan beschreven op onze website.

Kan een zonnebankkuur helpen?

Wij weten uit onderzoek dat een zonnebankkuur zeer weinig effect heeft op de vitiligo. Wij raden het daarom af. Zonlicht daarentegen kan soms uitgebreide repigmentatie veroorzaken.
De eerste keuze voor de behandeling van uitgebreide vitiligo is UVB lichttherapie. Maar ook in deze COVID tijden is het mogelijk om UVB lichttherapie veilig te krijgen.
Dat kan via thuisbelichting wat wij vanuit de SNIP begeleiden.
Echter, dat kan alleen als u in de SNIP onder behandeling bent. (Momenteel zijn er ook bij de SNIP video consulten).

nl_NL