Leef, geniet en durf ..... ook met vitiligo!

Vragen camouflage

Hoe kan ik mijn vitiligo-plekken camoufleren?

Er zijn verschillende manieren om vitiligo te camoufleren of te verhullen. Als je veel uit de zon blijft voorkom je dat de gepigmenteerde huid in de zomer donkerder wordt en dan blijft het contrast met de vitiligo-vlekken minimaal. Daarnaast kunnen vitiligo-patiënten make-up gebruiken om te camoufleren.

Waar moet ik op letten als ik camouflerende make-up koop?

Als je voor het eerst camouflerende make-up gaat gebruiken, is het aan te raden adviezen en tips in te winnen bij een erkende NVH-huidtherapeut of Anbos-schoonheidsspecialist. Zij kunnen je advies geven welk product en welke kleurcombinatie voor jouw huid geschikt is. Ze kunnen je ook leren hoe je het product moet aanbrengen. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten vind je huidtherapeuten bij jou in de buurt .

Wat doet het ideale camouflagemiddel?
  • Het sluit de huid niet af
  • Het ziet er niet uit als een masker
  • Het hecht zich goed aan de huid als een transparante laag
  • Het is niet afwasbaar
  • Het komt in vele kleuren voor
  • Het irriteert niet
Kan ik zomaar beginnen met het gebruiken van camouflage make-up middelen?

Ja, dat kan. Het is wel aan te raden eerst adviezen en tips in te winnen bij een erkende huidtherapeut of schoonheidsspecialiste.

Zijn er nadelen aan het gebruik van camouflage?

Ja, er zijn verschillende nadelen, bijvoorbeeld dat de make-up vlekken op de kleding geeft. En dat de make-up slijt gedurende de dag. Je zult het dus regelmatig op een dag moeten bijwerken.

Welk camouflagemiddel kan ik het beste nemen ?

Ik heb voor een blanke vrouw een vrij donkere huid met veel pigment. Vitiligoplekken heb ik op mijn handen, polsen, oksels en schaamstreek. Na de behandeling van borstkanker heb ik er van veel plekken bij gekregen waaronder in mijn gezicht.

Er zijn meerdere camouflagemiddelen op de markt, zelf hebben wij goede ervaringen met Dermacolor. Echter, u kunt zich het best laten adviseren door een huidtherapeut, die o.a. naar uw huidtype zal kijken.

Bij behandeling met hormoonzalf hoe lang te wachten met camouflagetherapie?

Camouflagetherapie en behandeling met ontstekingsremmende (hormoonzalf of topische immunomodulatoren zoals Elidel® en Protopic®) kan gewoon gecombineerd worden.

Behandeling met PC KUS?

Ik ben benieuwd wat Vitiligo.nl van de behandeling met PC KUS vindt. Sinds 2012 kom ik deze “behandeling ” tegen op internet. Het zou zowel vitiligo als grijze haren pigmenteren. Nu hoor ik daar niks meer van. Kunnen jullie me meer vertellen?

PC-KUS is zo’n 10 jaar geleden met veel bravoure gebracht door een Duitse onderzoekster die sindsdien niet of nauwelijks meer publiceert of aanwezig is op symposia. Vitiligo.nl is geneigd te denken dat de resultaten sterk teleurstellen en dat ze zich heeft teruggetrokken. De meldingen blijven natuurlijk wel vindbaar op internet. Vitiligo.nl denkt ( en dat is ook de mening van de adviseurs van Vitiligo.nl, de medische specialisten/poli dermatologie van het Amsterdam UMC (AMC) Sectie Ned. Instituut voor Pigmentstoornissen, dat het loze beloftes zijn en dat het niet werkt. Zonde van je geld dus, want het is nog steeds te krijgen via internet.

nl_NL